House in Neos Voutzas



Architect: Chris Tessas

Design Team / Consultants: Zoe Tzounidou, Maria Tzafeta (PROELTA S.A.)

Location: Neos Voutzas, Attica, Greece

Area: 100 sq.m.

Status: Schematic design

Design: 2018

Construction: 2011

Client: Private

Copyright © Chris Tessas, All Rights Reserved.

The placement of the new building in the site derives from the need to take advantage of the south sunlight and ensures direct connectability to the public street. Simultaneously, the volume of the house divides the outdoor space in two zones, with the largest one remaining conspicuously private while the one next to the street configures a threshold to approach the en- trance. The main characteristic of this spatial threshold is the existence of a pilotis.

The site of this two-storey house project is located in the area of Neos Voutzas, which was destructed by the wildfire in summer 2018. Considering this dramatic incident, the architectural intention is to reverse it by developing a positive and playful concept: a design that examines the art of 'living well' in the programmatic layout of a small house with the typical functional requirements.



The main intention was a space planning that activates the entire site and creates a flowing series of interconnected indoor and outdoor spaces. Thus each member of the family is able to join the common living yet having always their own privacy.



Chris Tessas


PhD, AUTH

Architect, ENSA Paris Malaquais


Pasteur 10

11521 Athens, Greece

tel.: +302106435512

e-mail: info@christessas.com

contact hours: Mon.- Fri., 12.00-17.00

The wide surface of the pilotis, as the public facet of the house, works as an outdoor room that can absorb public activities. The construc- tion system of the building generates a playful scenery that vivifies the dis- crete background of vertical simple surfaces. Specifically, the wall at the north side emphasizes the neighboring property and provides a distance from a potential adjacent construction.

A critical principle was the separation of the common and private spaces in two levels. The living area, namely the kitchen and living room, is arranged on the ground level and is selectively open to an expansive garden around the house. The large windows and the tall walls are combined in order to generate different levels of privacy and contact between exterior and inte- rior space.


The single story is designed as a distinctive volume, which subtly refers to the archetypical iconography of the house, hovers above the ground level. It contains the sleeping rooms and operates on a private dimension, to- tally apart from the social areas. Through an exterior staircase, this story is accessible autonomously and thus gives the possibility to circumvent the entrance from the ground floor.



The surface elements are minimal and cover the biggest part of the white metal construction, while the rooftop consists of corrugated galvanized iron sheets. The design attempts to redefine the framework of a suburban house project with a proposition that provides optimal amenity, affordable construction and keeps the essence of dwelling.